En komplet guide til opsætning af dit 10-gallon beplantet akvarium

Lær, hvordan du nemt opsætter et 10 gallon planteakvarium! Trin-for-trin guide for begyndere med idéer, du kan kopiere. Udstyr, lys, substrat, filtre og kits.

Hvis du nogensinde har set et omhyggeligt vedligeholdt planteakvarium, er det svært at undgå at blive imponeret.

Planter i et akvarium er ikke bare smukke: de bidrager til akvariets økosystem ved at producere ilt og absorbere skadelig CO2 for at sikre optimal sundhed for dine fisk!

Tilstedeværelsen af levende planter i et 10-gallon beplantet akvarium reducerer giftstoffer i vandet og holder affald fra fiskene i skak. Planter fungerer som et naturligt filter og forhindrer skadelig overvækst af alger – mange akvaristers plage – i at vokse til.

Så gå au naturel, og sæt nogle levende vandplanter i dit akvarium!

Før vi går i gang med guiden, er her en liste over de bedste planter til 10 gallon akvarier, som du kan bruge. Disse arter er alle planter med lavt lys, vokser let med minimal pleje, og du kan se dem i det akvarium, jeg har oprettet nedenfor.

 • Forgrundsplanter: Sagittaria Subulata (Dwarf Sag)
 • Midground Plant: Cryptocoryne Petchii
 • Baggrundsplanter: Hygrophila Difformis (Vand-Wisteria)

Okay så lad os starte, her er mit beplantede akvarium efter en nylig trimning.

Her kan du se, hvordan du kan sikre dig selv succes.

Inden vi går alt for dybt ind i, hvordan du indretter dit 10-gallon planteakvarium, vil jeg gerne vise dig resultaterne af mit første forsøg på et lille low tech planteakvarium.

Nedenfor finder du et par billeder, der viser mit 10 gallon beplantede akvarium, som det udvikler sig fra dag 1.

Det udstyr, jeg brugte

Da det er et low tech akvarium, bruger jeg ikke CO2. Jeg har kun planer om at dosere akvarieplantegødning to gange om ugen til at starte med.

Jeg vil bruge Nilocg Thrive som blev anbefalet til mig af Dmichaels fish den som har en fantastisk youtube kanal og virkelig forklarer tingene på en nem måde, tjek det ud!

Anyways her er de planter jeg har brugt.

Indstilling af det hårde landskab.

En Komplet Guide Til Opsaetning Af Dit 10 Gallon Beplantet Akvarium 3
En Komplet Guide Til Opsætning Af Dit 10-Gallon Beplantet Akvarium 6

Når du skal opsætte dit hardscape, er der en masse regler, du skal følge, og ting, du skal overveje.

Ting som f.eks;

Regler for sammensætning
Reglen om tredjedele
Det gyldne snit
Skabelse af perspektiv
Eller du kan gøre som jeg… bare finde et billede af noget, du kan lide, og gøre dit bedste for at efterligne det.

Jeg fik ikke helt det, jeg ville have, men jeg var tilfreds med dette layout.

Begynd at plante:

Når jeg var tilfreds med hardscape, begyndte jeg at plante tanken.

Hvis du nogensinde har set en som George Farmer plante et akvarium, får han det til at se så nemt ud!

Nå, men det er det ikke.

Selv om jeg brugte en pincet til aquascaping, blev mine planter ved med at poppe op, især Dwarf Sag og Crypts.

Så frustrerende!

De planter jeg brugte

Forgrund: Sagittaria Subulata (Dwarf Sag)

Midground: Cryptocoryne Petchii, Cryptocoryne Albida, Echinodorus Paniculatus (Amazonsværd)

Baggrund: Hygrophila Difformis (Vand Wisteria), Vallisneria Corkscrew, Bacopa Caroliniana

Anyways her er hvordan akvariet så ud efter beplantningen

Dag 1

Da det var mit første forsøg, var jeg ret tilfreds med, hvordan tingene blev, og jeg glæder mig til at se akvariet vokse ind.

Efter en uge

På billedet ovenfor kan du se, at dværg-sag og Cryptocoryne Petchii virkelig er begyndt at smelte. Ellers klarer alle de andre planter sig fint.

Du vil også bemærke, at jeg har flyttet filteret fra siden af akvariet til bagsiden. Dette var af et par grunde;

Den første er, at udstrømningen fra filteret fik sandet til at hobe sig op mod stenene til venstre for billedet, og også fik substratet til at bevæge sig ind i sandet.

Lektion lært: Når du vælger et sted til dit filter, skal du overveje, hvor udstrømningen skal være, samt hvor strømmen skal være, og hvordan det kan påvirke dit landskab.

Den anden grund er, at akvariet står lige ved siden af min 7-åriges seng, og selv om der ikke skete noget, blev jeg ved med at tro, at der kunne ske noget.

Stol ikke på dine børn… Jeg gentager: Stol ALDRIG på dine børn, især ikke på den lille!

Efter to uger

Efter to uger har vi vundet nogle og tabt nogle.

Lad os begynde med det dårlige.

Dwarf Sag er stort set helt smeltet væk, og der er kun nogle få små grønne rutsjebaner tilbage. Også Vallisneria er begyndt at smelte, men der er dog en masse ny vækst, så jeg er håbefuld.

Nu til det gode.

Jeg har været nødt til at trimme Bacopa og Water Wisteria den vokser meget flot og smelter slet ikke. Jeg har genplantet stiklingerne og håber de formerer sig.

Cryptocoryne Petchii har også fået to nye blade, så den ser ud til at være gået over.

Amazonsværdet har også fået et par nye blade, så jeg har klippet nogle af de oprindelige blade tilbage, de er sandsynligvis vokset emersed og vil efterhånden smelte. Alt i alt ser sværdet ud til at være ved at gå i overgang.

Til sidst har jeg tilføjet to Amano rejer og to Nerite snegle disse fyre vil hjælpe med at holde akvariet rent og algevæksten nede.

Så hvornår vil jeg tilføje fisk?

Tja, tanken er ikke helt cyklet, så vi er nødt til at vente lidt længere tid før vi tilføjer vores fisk.

Efter en måned

En Komplet Guide Til Opsaetning Af Dit 10 Gallon Beplantet Akvarium 2
En Komplet Guide Til Opsætning Af Dit 10-Gallon Beplantet Akvarium 7

Efter en måned ser det ganske godt ud!

Vi har tilføjet to Cherry Shrimps og seks Glowlight Tetra, og planterne ser alle ud til at have det godt. Selv Dværg-Sag er begyndt at vokse ind igen omend meget langsomt.

Og det bedste af det hele er at der er lidt til ingen alger indtil videre.

Her er et par nærbilleder fra akvariet indtil videre.

Jeg vil fortsætte med at opdatere dette indlæg, efterhånden som tingene skrider frem, men hvis du har lyst, er her et par ting mere at overveje.

Ni måneders opdatering.

Det er et stykke tid siden, at jeg har opdateret jer alle om denne tank, så efter en nylig rengøring tænkte jeg, at det ville være en god idé at dele et par ting med jer.

Planterne:

Så først og fremmest vil du bemærke, at et par planter ikke længere er i tanken. Det er Amazon Sword samt Cryptocoryne Petchii begge voksede ud af dette akvarium og jeg har flyttet dem til mit 30 Gallon akvarium og som du kan se på billedet nedenfor klarer de sig stadig godt. Jeg har gråtonet alt andet end planterne, så du kan se dem.

Du vil også bemærke på opdateringsfotoet at der er en lille mængde Java Moss. Jeg tilføjede et par små stykker, og det overtog akvariet, så jeg har også fjernet mosset og placeret det i mit 30-gallon akvarium, som du kan se på billedet nedenfor.

Kvæg:

Okay, hvis du husker det, havde vi to neritesnegle og to Amano-rejer, og desværre er de alle gået tabt sammen med en glowlight Tetra.

Når det er sagt har vi stadig fire Glowlight Tetras og tre Endler Guppyer sammen med to Otos’er og en masse skadedyrssnegle haha.

Her er et billede af nogle af fiskene.

Udstyret:

Jeg er glad for at kunne fortælle, at alt mit udstyr stadig fungerer fint, og jeg har ikke haft problemer med noget som helst. Asta LED-lyset ser ud til at gøre et godt stykke arbejde med at give nok lys til planterne, så jeg har ingen klager og ville ikke tøve med at købe et andet.

Jeg vil se at opdatere jer alle efter et år, hvor jeg tror jeg vil re-scape hele akvariet og tilføje noget frisk ny akvastabiliseret jord.

Her er hvad jeg brugte igen, hvis du gerne vil gentage mine resultater.

 • Belysning: Asta 20 LED Light
 • Akvarium: 10 Gallon glas akvarium
 • Filter: Aquaclear 20
 • Pre Filter: Fluval Pre Filter Svamp
 • Varmeapparat: Fluval M 50 Watt
 • Substrat: Fluval Plant & Shrimp Stratum og Sand
 • Hardscape: Seriya Rock

Opsætning af et 10-gallon beplantet akvarium Hvad du skal vide

Når du først beslutter dig for, hvilken slags akvarium der er det rigtige for dig, skal du først beslutte, om et lavteknologisk beplantet akvarium er det, du er ude efter.

Hvad er et lavteknologisk akvarium? Det har faktisk ikke noget at gøre med antallet af teknologiske gadgets, der er involveret, men er snarere fraværet af injiceret kuldioxid (CO2).

Det viser sig, at nogle planter kan vokse fint uden tilsat CO2, så et low tech-tank kan være omkostningsbesparende og lettere at sætte op.

Her er nogle Low Light-planter, der ville være gode til dit low tech plantetank.

Du skal dog gøre din research, når du går i gang med et low tech planteakvarium, da det kan være let for dine vandplanter at fejle i det forkerte miljø. Beplantede akvarier ser måske lokkende ud, men de kan være mere arbejde, end en akvarist er klar over, og de kræver en delikat balance mellem næringsstoffer og lys for at trives.

Men hey, det er jo derfor, du er her!

Først og fremmest skal du sikre dig, at din grundlæggende vandkemi er ideel til beplantning. Hvis du har haft et eksisterende akvariemiljø kørende i et stykke tid, kan det være en god måde at skabe et optimalt miljø for planter på.

Din vandkvalitet bør vise et ammoniak- og nitritniveau på 0 ppm og et nitratniveau på 40 ppm eller mindre (ideelt set omkring 20 ppm).

Vandets pH-værdi bør være stabil, før du tilføjer planter til blandingen for at sikre succes. Det betyder, at du skal undgå store udsving i pH-værdien, som er uundgåelige under vandskift. Du ønsker at gå med fisk og plantearter, der er tilpasset til at leve i en pH-værdi, der svarer til den, du har.

Valg af dit substrat

En Komplet Guide Til Opsaetning Af Dit 10 Gallon Beplantet Akvarium 1
En Komplet Guide Til Opsætning Af Dit 10-Gallon Beplantet Akvarium 8

Når det kommer til substratet, skal du vælge det rigtige til din type planteart. Du skal begrave plantens rodsystem mindst 1 tomme under substratet. De tre hovedtyper, du kan vælge mellem, er:

 1. Flourit. Flourit er et populært substrat til beplantede akvarier, fordi det er let og kan blandes med grus eller andre typer af substrat. Sørg for at skylle godt efter, inden du bruger det i dit akvarium!
 2. Grus. Dette er en ukompliceret mulighed for alle, der starter med et plantet akvarium. Med dette substrat skal du bruge gødning for at sikre, at dine planter får tilstrækkelige næringsstoffer.

En bemærkning om størrelsen: Grussten med en diameter på over 5 mm kan give problemer med at rødderne ikke kan forankre sig ordentligt og at næringsstoffer falder gennem hullerne.

 1. Aqua Soil. Dette substrat er meget populært på grund af dets naturlige udseende og alsidighed. Det giver også langvarige næringsstoffer til dine planter, så det er ikke nødvendigt med ekstra gødning!

Klik her for at se vores liste over de bedste substrater til et beplantet akvarium.

Lighten Up!

Når du vælger at belyse dit beplantede akvarium, har du et par ting at overveje. Arten af de planter, du ønsker at dyrke i dit akvarium, bør informere dine valg om følgende muligheder:

 1. Styrke. Ligesom det lyder, henviser styrke til, hvor meget lys der udsendes ind i dit akvarium. PAR-målingen (Photosynthetically Active Radiation) er den mest nyttige måler for et lys’ relevante styrke.

Lav belysning er fantastisk til skyggeelskende vandplanter. Medium-lys kan bruges i et akvarium med tæppegrønt, og højt lys er optimalt til farvestrålende planter og holder planterne sunde for at undgå algeovervækst.

 1. Farve. Farve er egentlig mere en personlig præference, da planter bruger alle farver i spektret til fotosyntese. Vælg belysning, der er tungere på det røde/blå spektrum for at få grønne planter til at fremstå mere levende.

Akvarier er i sidste ende visuel kunst, der skal nydes af akvarieejeren. Vælg et lys, der er tiltalende for dig!

 1. Spred dig. Spredning er det område, som lyset dækker. Spredningen af dit lysopsætning bør passe til dimensionerne på dit 10-gallon akvarium. Det er bedst at have to områder med belysning i stedet for et i midten, for eksempel for at sikre lige PAR-mål over hele akvariet.

Klik her for at se vores artikel om nogle rigtig gode LED-lamper til beplantede akvarier.

Planter, planter og flere planter

Og endelig, lad os tale om planter! Afhængigt af hvilken type akvarium du ønsker at opnå og hvilken belysning du ønsker, er der hundredvis af vandplantearter at vælge imellem. Her er nogle populære plantevalg til nybegynderakvarier:

 1. Java Fern. Disse lavt lyselskende bregner er en dramatisk tilføjelse til dit akvarium og er super nemme at passe på. De har evnen til at blive op til 12 tommer høje, og du kan selv formere dem. De er hårdføre og kan endda sættes fast på sten eller træelementer i dit akvarium!
 2. Marimo Moss Ball. Disse moskugler er en anden lavlys plante, og de er sjove og legesyge og giver en finurlig fornemmelse til dit akvarium. Disse moskugler er ikke en “plante” i sig selv, men er klynger af trådformede grønne alger, som findes i mange søer i Japan, Rusland, Island, Storbritannien og Nordeuropa.
 3. Cryptocoryne Aponogetifolia. Dette er en stor statement plante, der vokser op til 40 tommer. Hvis du er på udkig efter en centerpiece plante, er denne din go-to. Men bare rolig, den vokser langsomt, så du bliver ikke overvældet.
 4. Rotala Rotundifolia. Dette er en god mulighed for farveelskere, da den er en lys rødlig-rosa og vil give en god kontrast til dine grønne planter! Denne plante er en moderat til højlys plante, der er hurtigtvoksende.
 5. Amazonsværd. Måske den mest genkendelige vandplante, Amazon-sværdet, er en fantastisk plante til begynderakvarier. Dens brede blade giver volumen til et område af dit akvarium, som du ønsker at føle sig tungt beplantet. Dette er en moderat til høj lys plante.

Du skal tænke på forgrunden, midtergrunden og baggrunden, når du vælger plantetyper.

Alt om filtre

En Komplet Guide Til Opsaetning Af Dit 10 Gallon Beplantet Akvarium 5
En Komplet Guide Til Opsætning Af Dit 10-Gallon Beplantet Akvarium 9

Filtrering er et afgørende element i dit beplantede akvarium. Uden et godt filtreringssystem vil dit akvariums sundhed lide under ophobning af bioaffald, og dine planter og fisk vil i sidste ende dø som følge heraf.

Det er vigtigt at investere i et godt filtersystem, men det kan være svært at finde rundt i de mange valgmuligheder og finde ud af, hvilken type der passer bedst til dit akvarium. Her vil vi sammenligne de tre mest populære filtertyper:

 1. Hang-on filtre. Disse filtre gør præcis, hvad det lyder som: De hænger ud fra siden af din akvarievæg. Disse modeller bliver dog stadig mindre populære, fordi de larmer og forstyrrer æstetikken i dit akvarium.

De er især forstyrrende for et lavteknologisk akvarium uden CO2-introduktion, fordi de faktisk kan sænke mængden af CO2 i vandet ved konstant at omrøre vandets overflade.

Få mere at vide om HOB-filtre her.

 1. Canisterfiltre. Disse filtre er det bedste valg for mange akvarister. De lever uden for akvariet, og du kan styre flowhastigheden, filtermediet og mange andre muligheder, hvilket gør dette filter meget tilpasningsdygtigt. De er støjsvage og skaber krystalklart vand, samtidig med at de muliggør vækst af gavnlige bakterier (mere om det senere).

Se vores købsguide, hvis du vil vide mere om Canisterfiltre

 1. Interne filtre. Disse er en anden mulighed kun for små akvarier (mindre end 20 gallon). De lever inde i akvariet, nedsænket i vandet, og er luftpumpedrevne. Dette gør dem meget effektive til rengøring af små akvarier, men kan også forringe det æstetiske udseende af dit akvarium.

I sidste ende afhænger det af dit budget, hvilken type filter du vælger, og hvordan du ønsker, at det endelige resultat skal se ud.

Her er en god video, der sætter det hele sammen.

Og endelig, fisken!

Hvilke arter skal jeg vælge til mit beplantede akvarium?

Arter er et meget vigtigt emne. For det første er det ikke alle fiskearter, der kommer godt ud af det med hinanden, så hvis du gerne vil have forskellige slags fisk, skal du lave din research!

En anden ting, du skal overveje, er akvariets størrelse. Mange fisk vil ikke klare sig godt i et 10-gallon akvarium, så du bliver nødt til at vælge en art med lavere pladsbehov.

Når du har brugt al den tid og alle de penge på planter, har du brug for fisk, der ikke spiser dem helt igennem! Her er et par fiskearter, der anbefales varmt til beplantede akvarier:

 • Regnbuefisk. Farverige, føjelige og gode til hjemmeakvarier!
 • Sværddrager. Fremragende samfundsmedlemmer, sværdhaler vil helt lade dine planter være i fred.
 • Tetras. Tetras er en mellemstor skolefisk, og deres lyse blå og røde farve passer godt til det grønne i et beplantet akvarium.
 • Væddere. Disse fisk, der også er kendt som væddercichlider, er gode i fælles akvarier.
 • Killifisk.
 • Gouramier.

Her er et par artikler om besætning af et 10-gallon akvarium:

 • Udstopning af et 10-gallon akvarium
 • Bundfisk til et 10-gallon akvarium
 • Havkat til et 10-gallon akvarium
 • Cichlide Tank Mates

Test vandet, før du tilføjer fisk i et akvarium

En Komplet Guide Til Opsaetning Af Dit 10 Gallon Beplantet Akvarium 4
En Komplet Guide Til Opsætning Af Dit 10-Gallon Beplantet Akvarium 10

Den første ting, du skal overveje, er vandet. Det vand, som dine nye fisk kommer fra, har sandsynligvis haft et kontrolleret ph-niveau.

Det er også vigtigt at være opmærksom på den særlige fiskeart, du har med at gøre, og hvad deres behov er. Det er en god idé at tale med en ekspert i butikken, før du køber og akklimatiserer en fisk.

Test dit vand, inden du sætter dine fisk i. Du kan gøre dette med en konventionel vandtester, der fås online eller i akvariebutikker. Dit klor skal være på 0, og din ph skal svare til det sted, hvor dine fisk kommer fra (så glem ikke at spørge!)

Giv venligtsindede bakterier tid til at gøre sig hjemmevant

Bakterier er dine venner, og de er også fiskens venner!

Nyttige bakterier gør alle mulige ting i et akvarium – f.eks. bekæmper ammoniakophobning og genbruger affaldsprodukter.

“Cyklingen” af et akvarium gør det også muligt at afbalancere kvælstofniveauet, efterhånden som bakterierne føler sig hjemme.

For at fremskynde denne proces er der et par ting, du kan gøre. Tænk på dette trin som at give bakterierne deres første måltid af ammoniak.

Du kan tilsætte en lille mængde fiskeflagerfoder, små stykker rå rejer eller grus fra et andet akvarium, der er etableret.

Selv med disse tricks til at fremskynde det, bør du give dit akvarium mindst 24 timer til at begynde at opbygge bakterier, før du tilføjer fisk.

Hvordan ved du, hvornår det er klar? Kvælstofcyklussen anses ikke for at være afsluttet, før ammoniakniveauet er på 0, og nitratniveauet holder sig under 40 ppm.

Introduktion af fisken

Når du tilføjer dine fisk, skal du behandle det som det nye og blomstrende forhold, som det er, og gå langsomt frem.

Sluk lyset i dit akvarium, og sørg for, at temperaturen er passende for din fiskeart.

Sænk den plastikpose, som fisken kom hjem i, ned i vandet, og lad den flyde. Dette giver fisken mulighed for at vænne sig til det nye akvarium i små skridt. Gør dette i 15-30 minutter.

Det er en god idé på dette tidspunkt at teste ph-værdien inde i ryggen og sammenligne den med dit akvarium. Hvis de er drastisk forskellige, vil dette chokere dine fisk og kan endda slå dem ihjel!

Hvis tallene ikke er de samme, skal du tage et målebæger og tilsætte en lille mængde (1/4-1/2 kop) af akvarievandet til posen og vente mindst 15 minutter. Test ph-værdien igen og se, om tallene er tættere på hinanden.

Når ph’en har en forskel på mindre end 0,1, er du nu klar til at introducere dine fisk!

For at gøre dette skal du forsigtigt løfte din fisk med et lille net ud af plastikposen og hurtigt overføre den til akvariet.

Hold øje med dine fisk i den næste time eller to, og sørg for, at de føler sig hjemme og opfører sig normalt!

Løbende vedligeholdelse for et sundt akvarium

For løbende vedligeholdelse af et sundt akvarium har du brug for det rigtige filtreringssystem, der giver gavnlige bakterier mulighed for at trives i dit akvarium. Dette vil hjælpe både dine fisk og dine planter med at bevare deres sundhed og vitalitet i årevis.

Gødning er også særlig vigtig for et beplantet akvarium for løbende vedligeholdelse. Ligesom du ikke ville plante dine helt nye forårskrydderier i gammel, udtørret jord uden at gøde den, ønsker du heller ikke at lade dine vandplanter stå uden de næringsstoffer, de har brug for.

, men du kan finde gødningskugler eller rodfaner i enhver akvariebutik.

Hvordan ved du, hvornår det er tid til lidt ekstra kærlighed til dine planter? Hold regelmæssigt øje med dit akvarium, og læg mærke til eventuelle ændringer hos dine planter, herunder gulnede blade, tynd eller spinkel vækst eller blege årer. Generelt er dette tegn på mangel, herunder mangel på kvælstof, jern, kalium eller sporstoffer.

Regelmæssig rengøring af dit akvariegrus og udskiftning af 15% af vandet er også nødvendigt fra tid til anden. Det anbefales, at du renser dit akvarium i små intervaller over flere dage for ikke at chokere dine fisk.

Afsluttende overvejelser

Når du først har sat dig op til succes med et beplantet akvarium, vil du kunne nyde vidundere i dette mini-økosystem i mange år fremover.

Et beplantet akvarium kan give en akvarist et helt nyt niveau af tilfredshed, når han ved, at hans akvarium er helt levende og naturligt. Og det bedste er, at det ikke er så svært, som det lyder!

Hvor mange planter kan jeg sætte i et 10-gallon akvarium?

Antallet af planter, du sætter i dit 10-gallon akvarium, afhænger af nogle få ting som f.eks;

Hvor mange fisk du har i akvariet.
Hvor store vil planterne blive
Hvor ofte du planlægger at trimme
For eksempel:

Hvis du har for mange planter, vil fiskene ikke have plads til at svømme.

Hvis du holder planter, der vokser hurtigt og stort, er en plante måske nok til at holde dit akvarium flot.

Hvis du vil have et planteakvarium, der kræver lidt vedligeholdelse, kan du måske plante et par små, langsomt voksende planter.

Hvor mange substrater skal jeg bruge til et 10 gallon plantet akvarium?

10-15 pund substrat ville være ideelt til et beplantet akvarium af denne størrelse. Afhængigt af dine planters krav kan du dog have brug for mere eller mindre.

De fleste planter er rodfødere, så du skal sikre dig et næringsrigt substrat med tilstrækkelig dybde til, at der kan vokse sunde rodsystemer.

Hvordan Aquascape du et 10-gallon akvarium?

Med et akvarium er denne lille enkelhed nøglen. 1-3 sten, med et lille stykke træ med nogle forgrunds- og baggrundsplanter, ville give et smukt sceneri.

Har du brug for flere tips og tricks til at starte et lavteknologisk 10-gallon beplantet akvarium? Tjek vores liste over essentielle ting for at komme i gang!

Leave a Reply

The Best Fluffy Pancakes recipe you will fall in love with. Full of tips and tricks to help you make the best pancakes.