Den bedste opsætning af ferskvandsakvarium – Den ultimative trin for trin-guide

Denne ultimative guide vil lære dig præcis, hvordan du opsætter et ferskvandsakvarium trin for trin fra bunden. Begyndervenlig ressource og guide.
Sadan Indretter Du Et Ferskvandsakvarium 1
Den Bedste Opsætning Af Ferskvandsakvarium - Den Ultimative Trin For Trin-Guide 6

Sådan indretter du et ferskvandsakvarium

Et akvarium i dit hjem er en fantastisk måde at skabe et afslappende og fredfyldt miljø på. Det kan også bringe de lyse farver fra tropiske fisk ind på en naturlig måde.

Inden du går i gang, er det vigtigt at forstå, hvordan et ferskvandsakvarium skal indrettes. Nybegyndere inden for hobbyen bør have en grundlæggende forståelse for det udstyr, der er nødvendigt for at drive et sundt akvarium. Samt hvordan man tilføjer vand, planter, dekorationer og fisk til akvariet.

Uden en grundlæggende forståelse af, hvordan man indretter et akvarium, kan nybegyndere sætte fisk i for tidligt, hvilket resulterer i tab af nogle eller alle dine fisk.

Hvad lærer du med Best Freshwater Aquarium Setup?

I denne akvarieopsætningsguide lærer du præcis, hvad der er nødvendigt for koldtvands- eller tropiske fisk. Du vil lære, at det kan være nemt og sjovt at vedligeholde et sundt akvarium, så længe du følger nogle grundlæggende trin.

Prøv ikke at skynde dig eller springe noget over. Læs hele guiden igennem, og følg hvert trin i detaljer. Du vil blive overrasket over, hvor let det er at vedligeholde et sundt akvarium, der ser godt ud og holder i årevis. Denne vejledning er opdelt i trin, der er lette at følge. Alt, hvad du har brug for til at indrette et akvarium, vil blive dækket.

Til sidst vil jeg gerne sige tak for at du har brugt vores guide til at indrette dit akvarium. Denne artikel er en del af en stor serie af artikler, der skal hjælpe dig med at forstå fordelene, myterne, omkostningerne og de trin, du skal tage for at oprette et vellykket akvarium.

Nedenfor er der et par links til nogle af hovedkapitlerne i denne serie, så du kan springe videre til de trin, der er mest relevante for dig.

Lad os nu komme i gang med at indrette dit nye akvarium.

Nedenfor er blot en kort oversigt over noget af det udstyr, du har brug for. Hvis du vil have flere oplysninger, kan du læse kapitel 5 – Essentielt akvarieudstyr, hvor vi giver en detaljeret beskrivelse af hvert enkelt element, og om du virkelig har brug for det eller ej.

 • Akvarium – Et 20 gallon akvarium er optimalt til de fleste fisk og akvarieopsætninger. Størrelsen kan variere afhængigt af de fisk og planter, du ønsker at have i akvariet. Men et akvarium på mindre end 5 gallon anbefales ikke. Dens materiale kan være glas eller akryl.
 • Stativ – Et stativ skal være robust nok til at bære akvariets vægt og samtidig være æstetisk tiltalende.
 • Filtre – Filtre er afgørende for at holde akvariet rent og beboeligt for dine fisk. De mest almindelige filtertyper er power-, canister- og svampefiltre. Filtreringshastigheden beregnes normalt i gallon pr. time (GPH).
 • Filtermedier – Et godt akvariefilter bør have alle tre grundlæggende medietyper: mekanisk, kemisk og biologisk.
 • Akvarielåg eller -hætte – Låg er vigtigt for at forhindre, at fisk hopper ud, eller at ting falder ned i akvariet. De forhindrer også fordampning og holder fugtigheden i rummet i skak.
 • Belysning – Belysning er afgørende for planter i akvariet. I et akvarium kun med fisk bruges belysningen til korrekt belysning af akvariet og nogle gange til at efterligne fiskenes naturlige levested.
 • Varmeapparat og termometer – De fleste fisk trives i et temperaturområde, som er svært at opretholde uden et varmeapparat og et termometer til overvågning.
 • Luftpumpe – Luftpumper sørger for den nødvendige diffusion af ilt i vandet. De skaber også strømme i akvarievandet, hvilket nogle fisk nyder.
 • Substrat (grus) – Substrat er afgørende for en plante og for, at fiskene føler sig godt tilpas. Nogle fisk kan lide at gemme sig i grus eller spise af det. De er også med til at efterligne en fisks naturlige levested.
 • Planter – Planter er med til at skabe et naturligt miljø for fisk og giver dem steder at gemme sig, lege og holde sig aktive.
 • Indretning – Indretning er med til at forskønne dit akvarium. Nogle indretningselementer hjælper også fiskene til at holde sig stressfrie og aktive.
 • Her er et par andre populære akvarieudstyr og -tilbehør

Vandkvalitetsforsyninger

Det er afgørende for dine fisks sundhed og overlevelse at holde vandkvaliteten i orden. De vandkvalitetsparametre, du skal kontrollere, er for det meste pH, ammoniak, nitrat og nitrit. I nogle tilfælde skal calcium-, magnesium-, klor- og fosfatniveauet også testes og vedligeholdes.

Sadan Indretter Du Et Ferskvandsakvarium 2
Den Bedste Opsætning Af Ferskvandsakvarium - Den Ultimative Trin For Trin-Guide 7

I integrerede parametre bør pH-niveauet opretholdes for at sikre fiskenes komfort. Ammoniak og nitrit er giftige for fiskene og er ansvarlige for de fleste tab af fisk. Nitrat er ikke lige så giftigt, men en kraftig ophobning er stadig et rødt flag.

 • Testsæt – Testsæt bruges til at overvåge de vigtige vandkvalitetsparametre. De fleste sæt består af strips, der kan hjælpe med at bestemme de integrerede vandkvalitetsparametre. For forurenende stoffer som calcium og fosfater skal du måske købe specialiserede sæt.
 • Vandkonditioneringsmidler – Vandkonditioneringsmidler er vigtige for at holde vandet i dit akvarium på et sundt niveau. De bruges til at modvirke enhver ophobning af forurenende stoffer og giftige elementer.

Grundlæggende materialer til rengøring af dit akvarium

Et rent akvarium er afgørende for dine fisks sundhed. En af de bedste måder at holde dit akvarievand rent på er ved hjælp af delvise og fuldstændige vandskift. Til det har du brug for:

 • Grussug eller sifon – Grus er det mest almindeligt anvendte substrat i akvarier. Rengøring af et akvarium med grus som substrat kræver et grusstøvsuger eller en sifon. Det er simpelthen et plastikrør, der er fastgjort med et rør til at dræne vandet. Det hjælper med at rense fiskeaffald og rester af fiskefoder fra substratet.
 • Algepude – Algepuder bruges til at skrubbe algeansamlinger fra glasvæggene i dit akvarium væk.
 • Fiskenet – Mange vandskift kræver, at du tager fiskene ud af akvariet. Den reneste måde at gøre det på er ved at bruge et fiskenet til at transportere fiskene.
 • Spand – Uanset om du suger snavset af dit grus eller blot skifter vand, er en spand en vigtig del af dine akvarierengøringsartikler.

Valg af den rigtige tankstørrelse

Størrelsen af det akvarium, du vælger, afhænger meget af dine fisk og din akvarieopsætning. Den generelle tommelfingerregel for valg af den rigtige akvariestørrelse er en gallon vand pr. en tomme fisk. Selv om det ikke tager højde for den indvirkning, fiskene vil have på akvariemiljøet og akvariets overfladeareal. En tykkere fisk på to tommer vil måske producere mere vægt end en tynd fisk på 3 tommer.

Vigtige faktorer, der skal tages i betragtning, når du vælger den rigtige størrelse akvarium, er kapacitet, overfladeareal, antal fisk, deres nuværende størrelse, den størrelse, de vil vokse til, og om du planlægger et beplantet akvarium eller ej. Mængden af affald, som fiskene producerer, har også betydning. Den rigtige akvariestørrelse vil holde dine fisk glade og sunde, mens et lille akvarium kan stresse dem.

Et eksempel på, hvordan akvariestørrelsen kan påvirke fiskens sundhed og levetid, er guldfisk. Når de holdes i en bowle, forbliver de små, vokser knap to tommer og lever i omkring fem år. Men i den rigtige akvariestørrelse (normalt 20 gallon akvarier eller større) kan de vokse op til 12-16 tommer og leve op til 25 år.

Når du skal vælge dit akvarium, er det ikke kun størrelsen, der er vigtig. Der findes flere former for akvarier end blot det rektangulære standardakvarium. Der findes mange unikke akvarier som f.eks. bowfront-, hjørne-, cylinder-, sekskant- og mange flere.

Så sørg for, at du ikke kun overvejer størrelsen, men også hvordan formen kan påvirke dine fisk.

Læs mere: Brug vores akvariestørrelsesskema til at sammenligne de mest almindelige akvariestørrelser, og se kapitel 4 for at se, hvor meget et akvarium fylder.

Valg af den rigtige placering til dit akvarium

Placeringen af akvariet er også med til at påvirke fiskenes sundhed. Hvis du placerer dit akvarium ved et varmeudtag eller direkte under et klimaanlæg, kan du forskyde vandets temperatur indeni og stresse fiskene. På samme måde kan for meget lys, der kommer ind i akvariet, mindske effekten af akvariets eget lys og påvirke væksten af vandplanter negativt.

Akvarier bør placeres på steder, hvor de altid er synlige. Placeringen bør også give tilstrækkelig frihed til at fodre fiskene og rengøre akvariet. Nærhed til vinduer og døre bør også undgås.

Yderligere læsning: Forældreguide: Fiskeakvarium i et børneværelse – Sikkerhedstips, opsætning og anbefalinger

Levesteder i akvariet – koldt vand eller tropisk?

Når du indretter et akvarium, afhænger det levested, du planlægger, mest af dine fisk og dine planter. Jo tættere du efterligner dine fisks naturlige miljø, jo gladere vil de være. De to mest almindelige ferskvandsakvariehabitater er koldt vand og tropisk.

Lær mere om koldtvands- vs. tropiske fisk her.

Guldfisk og Koi er koldtvandsfisk. Et akvarium med plads til koldtvandsfisk kræver normalt ikke et varmelegeme, men det skal holdes væk fra direkte sollys og varmeudtag. Koldtvandsfisk er glade for vandtemperaturer omkring 60 °F, men temperaturer under 50 °F og over 68 °F anbefales ikke. Koldtvandsfisk er normalt hårdføre og nemme at passe.

Koldtvandsfisk er gode til f.eks. bowler og baggårdsdamme. Hvis du nogensinde har overvejet at etablere en dam i din baghave, anbefaler jeg kraftigt at holde koi. Hvis du har brug for hjælp globerkoicenter.com er en stor ressource til opsætning af en koi-dam.

Tropiske fisk som Guppyer og Bettas er meget mere omfattende i variation end koldtvandsfisk. Den ideelle temperatur for et akvarium med tropiske fisk er mellem 75 °F og 80 °F. For at opretholde denne temperatur kræves der et varmelegeme og et termometer. Med tropiske fisk er der mange muligheder at vælge imellem, og deres eksotiske udseende gør dem perfekte til akvarier til udstilling.

Yderligere læsning: Her er en god akvarieidé til dig: Indretning af dit første Amazon-akvarium

Ferskvand vs. saltvandsakvarium

Sadan Indretter Du Et Ferskvandsakvarium 3
Den Bedste Opsætning Af Ferskvandsakvarium - Den Ultimative Trin For Trin-Guide 8

Der er stor forskel på ferskvands- og saltvandsakvarier. Ferskvandsfisk er mere hårdføre og kan overleve under mange forskellige forhold. I et ferskvandsakvarium kan de fleste fisk f.eks. overleve pH-værdier på mellem 5 og 9, selv om det ideelt set bør holdes mellem 6,8 – 7,5. Mens et saltvandsakvarium skal holdes strengt mellem 7,8 – 8,4, fordi fisk over og under denne pH-værdi vil begynde at blive syge. pH-værdierne afhænger også i høj grad af arten.

Saltvandsakvarier og fisk koster også relativt mere. Opsætning og vedligeholdelse af et saltvandsakvarium er også relativt sværere end ferskvandsakvarier. Men nybegynder-fiskentusiaster kan godt starte et saltvandsakvarium op; det er ikke en umulig udsigt.

Saltvandsakvarier er også mere udsat for algevækst sammenlignet med ferskvandsakvarier. Udvalget af planter, som du kan få til et saltvandsakvarium, er også relativt begrænset.

Seks nemme trin til den bedste ferskvandsakvarieopsætning

Det er nemt at indrette dit første ferskvandsakvarium, hvis du har alt det nødvendige udstyr klar, og hvis du er klar over, hvilken type akvarieopsætning du går efter.

Så skal du følge disse seks trin:

Vask substratet. Uanset om det er grus, akvasand eller et andet substrat, er det vigtigt at rengøre det ordentligt. Grus rengøres ved at vaske det i en spand, indtil vandet i spanden begynder at blive klart. Sand vaskes på en anden måde. Efter rengøring lægges gruset/substratet ca. en centimeter dybt. Til visse planter skal du bruge et tykkere lag af substratet.

Du kan lave aqua-scaping og opsætte indretningen på dette tidspunkt, men du må ikke indføre planter endnu. Fyld en tredjedel af akvariet med vand ved stuetemperatur. Tilsæt eventuelle planter, du har forberedt, større planter bagest og mindre planter foran. Fyld derefter akvariet op. Sørg for at afklorere vandet i akvariet.

Installer dit filter. Rengør filtermediet som anvist af producenten, inden du installerer filteret. Nogle filtre skal muligvis grundstødes.

Installer varmelegeme og termometer. Sørg for, at termometeret er så langt væk fra varmelegemet som muligt, så det får en tilstrækkelig præcis temperatur på vandet. Det er også vigtigt at opsætte korrekt belysning, hvis du har en levende plante.

Nu kommer det vigtige trin med at cykle og vente. En vigtig del af ethvert beboeligt akvarium er tilstedeværelsen af nyttige bakterier, der hjælper med at nedbryde affald og mad. En korrekt cyklisering sikrer, at akvariet har tilstrækkeligt med gode bakterier. Det forhindrer ophobning af skadelige stoffer (ammoniak, nitrit osv.), der er til stede i vandet.

Den gennemsnitlige cyklingstid er seks til otte uger. Valget af filter, planter i akvariet eller brugen af kunstig og naturlig ammoniak bidrager alle til cyklingen. Cyklingen kan foregå med og uden introduktion af fisk. Men for sarte tropiske fisk er det bedre, hvis de tilsættes, efter at der er etableret en sund kvælstofcyklus i akvariet.

Yderligere læsning: En komplet guide til opsætning af dit 10-gallon plantet akvarium

Her er en god video, der gennemgår nogle enkle trin til opsætning af dit akvarium.

Nemme levende planter til et akvarium for begyndere

Du vil måske tilføje levende planter til dit akvarium for at gøre det æstetisk, forbedre iltningen eller som rekvisitter, hvor dine fisk kan gemme sig og lege. Uanset årsagen giver planter dit akvarium et smukt, naturligt udseende. Men ligesom fisk har de også brug for ordentlig pleje. Det rigtige substrat, passende belysning, noget gødning og vigtigst af alt, valget af de rigtige planter – alle disse faktorer bidrager til en god opsætning af et planteakvarium med planter.

Sadan Indretter Du Et Ferskvandsakvarium 4
Den Bedste Opsætning Af Ferskvandsakvarium - Den Ultimative Trin For Trin-Guide 9

Planter er normalt opdelt i forgrunds- og baggrundstyper. Nogle nemme planter for nybegyndere, der holder fisk, er:

 • Java-mos
 • Amazonsværd
 • Hornblad
 • Anubias
 • Java Bregne
 • Dværgvandssalat (flydende plante)
 • Dværgkædesværd

Ønsker du at prøve et beplantet akvarium læs en af mine guides først:

 • 12 af de bedste blomstrende lav lys akvarieplanter – selv en nybegynder kan dyrke disse.
 • Bedste flydende akvarieplanter til begyndere: De letteste at dyrke og vedligeholde
 • Bedste terrarieplanter
 • Java Moss: Den komplette plejeguide
 • De bedste lavlys akvarietæppeplanter, der er nemme at dyrke [Guide for begyndere]
 • De 10 bedste ferskvandsakvarieplanter for begyndere

Køb af tropiske fisk

Fisk er det centrale element i dit akvarium. Og med tropiske fisk har du et bredt udvalg at vælge imellem. Hvis du planlægger at indføre mere end én art af tropiske fisk, skal du sikre dig, at de er kompatible med hinanden, og at akvariet ikke bliver overfyldt. Forskellige arter kræver forskellige behandlinger; nogle er bundfødere; nogle foretrækker stærkere strøm end andre; nogle kan gemme sig i en plante, mens andre arter kan spise af dem.

Fiskenes kompatibilitet og din akvarieopsætning bør være sammenfaldende med hinanden. Fem af de mest almindelige tropiske fisk er Neon Tetra, Zebra Danio, Guppy, Cory Catfish og Cherry Barbs.

Forberedelse af dit ferskvandsakvarium til fisk

Lad os se nærmere på, hvordan du forbereder dit ferskvandsakvarium til fisk.

Kvælstofkredsløbet

Hjælpsomme bakterier er en afgørende del af ethvert akvarium. Og kvælstofcyklussen er nøglen til at etablere en nyttig bakteriekoloni. Kvælstofcyklussen består af tre trin.

Først nedbrydes fiskeaffald og foderrester til ammonium og ammoniak. Ammoniak er giftigt for fiskene.

Heldigvis er der en naturlig proces, hvor der dannes en bakteriekoloni (bestående af Nitrosomonas-bakterier), som omdanner skadelig ammoniak til nitrit. Men nitrit er næsten lige så skadeligt for fiskene som ammoniak.

Det er her, Nitrobacter kommer til hjælp. Det er en bakterie, der nedbryder nitrit til nitrat – stadig skadeligt, men kun i store mængder. Et regelmæssigt vandskift holder nitratniveauet i skak.

Der er to måder at cykle et akvarium på, fish-in og fishhless cycling.

Fish-in cycling kræver, at man tilføjer en eller to fisk i begyndelsen og skifter vand ofte, før der opstår en betydelig ammoniakophobning. Færre fisk betyder mindre affald og mindre foder til produktion af ammoniak. Men bakterievæksten vil begynde. Du skal vente et par uger, før du fylder dit akvarium helt op. Hver anden dag skal du også teste og bruge rigeligt med balsam.

Fiskeløs cyklisme betyder, at du vil stirre på et tomt akvarium i ugevis. Men på den lyse side vil du ikke have problemer med at introducere fisk i dit cyklede akvarium. Da besætningen af akvariet stadig kan øge kvælstofindholdet, skal du fortsætte med at teste vandet ofte i de første par uger efter introduktionen af fisk.

Yderligere læsning: For en mere detaljeret gennemgang af kvælstofcyklussen kan du læse kapitel 6: Sådan cykler du dit akvarium samt 24-timers reglen: Hvorfor vente 24 timer med at sætte fisk i et akvarium?

Introduktion af fisk i dit akvarium

Når du er færdig med opsætningen af akvariet, kommer du til den mest interessante del, nemlig at tilføje fisk. Uanset arten er det vigtigt at akklimatisere fiskene. Dæmp lyset i akvariet og i rummet for at skabe et mindre stressende miljø for fiskene. Posen, som fisken kom i, lad den flyde i vandet i 10-15 minutter (udligner temperaturen).

Åbn posen, fyld en lille kop med vandet fra din tank, kom det i posen, og lad det stå i 15 minutter. Gør det to gange, og kontrollér derefter posens pH-værdi. Hvis den er den samme som i dit akvarium, kan du tilsætte fiskene. Hvis ikke, skal du blive ved med at fylde posen med akvarievand. Tilsæt ikke noget posevand til dit akvarium.

Det er nemmere, hvis du deler dit valg af fisk op i to dele, din midtpunktsfisk og din samfundsfisk.

Centerpiece fisk – Den største og smukkeste fisk bør være din centerpiece fisk. Til et lille ferskvandsakvarium er det nok med en eller to centervarer. Hvis de er aggressive, er det bedre, hvis du ikke går efter et fællesakvarium. Hvis de er fredelige af natur, kan du fylde dit akvarium med andre fisk. Bettas og angelfisk er smukke, men aggressive, mens dværggurami og dværgcichlider spiller godt sammen med andre arter. De fleste af disse vil trives i et akvarium på 20 gallon eller større.

Fællesfisk – Det er fisk, der ikke har noget imod andre arter. De er normalt mindre og føjelige. Nogle fremragende samfundsfisk er Catfish (Cory eller Ota), Neon (Blackskirts, glowlight og Tetras), Rainbowfish (Dwarf og forktail) og guppyer.

Ideer til besætning – Besætningen bør ske i overensstemmelse med fiskenes kompatibilitet og akvariets indretning. Nogle eksempler på besætning er (for et 20 gallon akvarium):

 • 1 dværgcichlidepar, 8 neon-setraer og 6 dværgcory-fisk.
 • 8 Danio-margaritatus og 6 Corydoras
 • 6 Guppyer (fire hunner, to hanner), 10 Rasboras (eller Tetras) og 6 Cory Catfish (alle underarter)

Har du brug for nogle ideer til udsætning? Se venligst et par af mine artikler;

 • Udstopning af et 10 gallon akvarium
 • Besætning af et 15-gallon akvarium
 • Udstopning af et 5 gallon akvarium
 • Yderligere læsning: Eller tjek vores akvariefisk sektion for endnu flere ideer.

Foder og kost til tropiske fisk

Sadan Indretter Du Et Ferskvandsakvarium 5
Den Bedste Opsætning Af Ferskvandsakvarium - Den Ultimative Trin For Trin-Guide 10

Ligesom alle andre dyr kan fisk inddeles i tre kategorier, afhængigt af hvad de spiser: kødædere, altædere og planteædere. De har alle forskellige fordøjelseskanaler, og du bør kende din fisk, før du finder det rigtige foder.

Det mest almindelige foder til tropiske fisk er normalt tørfoder. Det kan være paller, flager og granulat. Afhængigt af hvilken type fisk du har, kan tørfoderet have et højt indhold af proteinstoffer for kødædere eller være velafbalanceret for altædende fisk.

Den mest populære type til dine tropiske fisk vil være et levende foder. Men det er dyrt og svært at administrere. Frosne foderstoffer er et behageligt alternativ. Planteædere og altædere spiser undertiden alger og gnasker vandplanter.

Forebyggelse af akvariesygdomme i akvariet

Selv den bedste ferskvandsakvarieopsætning er modtagelig for sygdomme, hvis den ikke passes ordentligt. De bedste metoder til at holde et sygdomsfrit akvarium omfatter:

Hold et rent akvarium. Det indebærer vandskift og rensning af filtermedier.
Brug et fiskenet til at fjerne fiskene, og vask dine hænder, inden du håndterer foder eller rengør.
Overfodre aldrig dine fisk. Det gør dem dovne, og akvariet bliver mere forurenet. Brug det bedste foder i henhold til din fiskeart.
Sørg for, at korrekt filtrering, cirkulation og de rette niveauer altid opretholdes.
Reducer alle stressfaktorer, tilføj dekoration eller en plante, så fiskene kan gemme sig, og sørg for, at dine fisk svømmer meget rundt.
Isoler alle fisk, der viser tegn på sygdom, og fjern alle døde fisk så hurtigt som muligt.

Hold dit akvarium rent med regelmæssig vedligeholdelse

Dine fisk kan have stor gavn af en regelmæssig rengøring og vedligeholdelsesrutine, som bør omfatte:

 • Ugentlige delvise vandskift.
 • Regelmæssig rengøring af substratet ved hjælp af et vakuum eller en sifon.
 • Hold et visuelt øje med fiskenes adfærd, især i et selskabsakvarium.
 • Skrubbe glasvæggene.
 • Månedlige vandprøver.
 • Udskiftning og rengøring af filtermedier.
 • Skal du væk et stykke tid? Sørg for at vide, hvordan du fodrer fisk på ferie – Tips til ejere og fiskepassere

Kontrol af din vandkvalitet

Det er klogt at kontrollere din vandkvalitet med jævne mellemrum. Men hvis dine fisk er stressede, syge eller døde, skal du straks foretage et tjek af vandkvaliteten for at finde årsagen. En pludselig ændring i pH-værdien, unormal klortilstand eller ophobning af nitrat kan virkelig skade dine fisks sundhed. Delvise vandskift er normalt nok til at holde vandet sundt, men du kan have brug for konditioneringsmidler for at udligne overskydende ophobning af et uønsket stof.

Vigtigheden af vandgennemstrømningen

Et godt filter og ekstra pumper sørger normalt for vandgennemstrømningen i et akvarium, så fiskeholdere tænker ofte ikke så meget over det. Men vandgennemstrømningen er afgørende for et sundt akvarium. Det muliggør den nødvendige gasudveksling (ilt kommer ind, CO2 går ud), holder vandet i bevægelse for at sikre en korrekt filtrering, spreder eventuelle giftige ophobninger til hele akvariet, hvilket fortynder deres virkning, og opretholder en ensartet temperatur i hele akvariet.

Kontrol af alger

Selv i den bedste ferskvandsakvarieopsætning kan alger spire frem. Tre elementer, der fremmer algevækst, er stillestående vand, ekstra lys og overskydende næringsstoffer. Så hvis du overfodrer dine fisk, akvariet får for meget lys, eller hvis vandskift ikke sker så ofte, kan der begynde at vokse alger.

At have planter og algeædende fisk er med til at forhindre algeopbygning. Du bør også sc

Leave a Reply

The Best Fluffy Pancakes recipe you will fall in love with. Full of tips and tricks to help you make the best pancakes.